Més enllà de les planes litorals el País Valencià és un territori de serres i muntanyes. El Puigcampana, el Mondúver, l’Espadà o el Bèrnia són alguns dels nostres cims que, com a fars, ens ajuden a reconèixer el nostre país i a saber que estem a casa quan els veiem. I és que el territori és juntament amb la llengua un dels elements identificadors d’un poble, d’una nació.

#LLIBRESALCIM pretén ajuntar llengua i territori, i fer-ho portant als cims de les nostres muntanyes llibres en la nostra llengua. Pujar caminant, en bicicleta, o escalant. Pujar a les muntanyes més altes, com la Safor o el Montcabrer, però també, per què no, a altres més amables i baixetes, com el Garbí o el cap de Sant Antoni. Fins i tot, la Muntanyeta dels Sants, un petit turó de 27 metres d’alçària enclavat enmig dels arrossars del parc natural de l’Albufera i des d’on es pot contemplar una de les millors postes de sol que es pot veure.
Durant vuit anys funcionà a Sueca un grup d’excursionisme, Caminant pel País, que pretenia ajudar a conèixer el país i estimar la terra recorrent indrets fantàstics de la nostra geografia. I algunes de les excursions realitzades van ser arreplegades al llibre Caminant pel País, Els camins de la memòria. Un llibre editat per Perifèric Edicions i del què són autors Josep Camilleri i Juanjo Bou i que proposa un conjunt d’excursions amb l’element comú de que totes elles tenen relació amb algun moment important de la història del nostre país.
La muntanya escollida per a pujar aquest llibre va ser La Ratlla, un cim de la serra de les Agulles, de fàcil accés i des del que es té una de les vistes més espectaculars del País Valencià. Des del Penyagolosa al nord fins al Montcabrer al sud, les planes costaneres, l’Albufera… Fins i tot els dies clars es pot veure la illa d’Eivissa.
Jesús Figuerola
President de la Fundació FULL